måndag, oktober 03, 2022

‘Hunan hand’ (även känt som ‘Chili Willy’) är ett uttryck för irritation av huden som ett resultat av kontakt med chilipeppar. Namnet sägs komma från en stackars man som kom inspringade på en läkarmottagning i Chicago, han viftade med sina händer samtidigt som han skrek av smärta. Med stor svårighet lyckades han förklara för läkaren att han varit mitt i att anrätta en kinesisk måltid bestående av het chili..

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.