måndag, oktober 03, 2022

Röda mogna chilifrukter innehåller mer A-vitamin än någon annan nyttoväxt. Nu har Kaliforniska forskare upptäckt att A-vitamin har betydelse för inlärningsförmågan. Det visar sig att A-vitaminet påverkar celler i hjärnan som är relaterade till minne och inlärning. Det här är mycket viktigt menar forskarna eftersom barn är den grupp individer som generellt sett lider störst brist på A-vitamin.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.