måndag, oktober 03, 2022

Statistiskt så äter en mexikansk familj i genomsnitt 6,3 kilo grön chili och närmare 1 kilo torkad chili varje år. Men det är thailändarna som äter mest i världen av den heta chilin. I Thailand äter varje
person i genomsnitt 5 gram het chili per dag. Detta är dubbelt så mycket som man konsumerar i Indien. Korea kommer på andra plats vad gäller het chili, mycket tack vare deras Kimchi.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.