måndag, oktober 03, 2022

Bin är effektiva för att pollinera chiliväxter. Vid ett test i södra Brasilien, fick fyra trädgårdar med tre olika sorters chileplantor besök av 16 olika arter av bin från åtta släkten. Inga andra insekter observerades på chiliblommorna. Var och ett av bina samlade på sig pollen från 18 till 47 blommor och besökte en till åtta plantor på en och samma insammlingstur. Under 76 arbetsskiften mellan plantorna, bytte bina plantor nio gånger. Det är allmänt känt att små
arter av bin pollinerar blommorna effektivt och att deras små foderområden är viktiga för att hålla både söta och starka chilisorter genetiskt distinkta. Speciellt där olika sorter odlas bredvid varandra.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.