måndag, oktober 03, 2022

Peter Zygmunt, docent och forskare vid Lunds universitet, berättar att vitlök, senap och chilipeppar påverkar nerver i kroppens smärtsystem. De aktiva ämnena binder till en receptor på smärtnerverna, öppnar en så kallad jonkanal i nerverna och startar ”en hel kaskad av händelser i ätarens mun, ryggmärg och hjärna”. Aktivering av de här nerverna, som också finns runt blodkärl, kan förklara varför senap och chilipeppar ökar cirkulationen i hud och slemhinnor.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.