måndag, oktober 03, 2022

Det finns ett flertal botemedel för att lindra effekterna av att man satt i sig alldeles för stark chili.. Många rekommenderar att man ska dricka tomatjos eller äta färsk citron eller lime. Teorin är att
syran motverkar capsaicinet. Vissa personer äter aldrig stark chili utan att ha ett stort glas vatten i beredskap, eller kanske ännu hellre en öl. Detta är dock inget att rekommendera.
Capsaicin är en olja och är inte vattenlöslig och det enda detta leder till är att capsaicinet sprids till övriga detar av munnen. En bättre lösning är att dricka mjölk, äta yogurt, bröd eller ris. Dessa produkter absorberar capsaicinet. Med tiden bygger kroppen upp en tolerans för het chili, ju oftare man äter chili ju mindre behöver man bry sig om dessa kurer. Ett rekommenderat botemedel mot stark chili är alltså mer stark chili. Om detta inte skulle fungera.. ta ännu en chili..

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.