måndag, oktober 03, 2022

Runt om i världens alla kök hanteras chili. Hanteringen är oftast manuell vilket resulterar i irritation och brännande smärta på händerna. I en nyligen avslutad studie testades det hur kallt vatten och vegetabilisk olja kan motverka denna smärta. Tjugo personer doppade sina händer i en balja med krossad New Mexican chili under 40 minuter. Därefter placerades en hand i kallt vatten och den andra handen i vegetabilisk olja under 75 minuter. Försökspersonerna upplevde smärta under tiden de hade händerna i krossad chilepeppar men också under tiden de hade händerna i vatten respektive olja samt efter att de torkat händerna.Kallt vatten gav till en början bättre smärtlindring medan olja gav en bättre långsiktig smärtlindring.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.