måndag, oktober 03, 2022

Att äta chili kan vara vanebildande. Det finns många som inte kan äta tortilla chips utan salsa till. Det finns dom som aldrig kan hitta en salsa som är tillräckligt stark. Studier har visat att konsumtion av stark mat kan leda till ett beroende. Det som händer då man ätit någonting riktigt starkt är att kroppens nervsystem upplever "smärta".
Dessa smärtsignaler skickas omedelbart till hjärnan. Hjärnan tolkar dessa signaler och frigör endorfiner till kroppen. Dessa endorfiner fungerar som smärtstillande och skapar en tillfällig känsla av välbehag.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.