måndag, oktober 03, 2022

I naturreservatet Coronado i Arizona, USA har man reserverat 2,500 hektar för att bevara den vilda populationen av Chiltepin. Det är USAs "National Forest Service" som fattat beslut om detta. Chiltepin kallas ofta för "All chilis moder" för att den anses vara den allra älsta chilin i världen.
Den anses även av många vara den starkaste chilin som växer i vilt tillstånd, till och med starkare än Habaneron!!. Chiltepin växer i stenig miljö i sluttningar och kan vara svår att upptäcka då den ofta växer i skydd av andra buskar. Kockar i nörra Mexiko använder regelbundet Chiltepin i sin matlagning. I Sverige är den dock i pricip omöjlig att få tag på färsk.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.