måndag, oktober 03, 2022

Forskare tror att chilin använder sitt capsaicin för att skydda sig mot angrepp av svamp och mikrober. Insekter gör görna hål i frukter för att komma åt dess innehåll. Mikroorganismer kan sedan tas sig in genom dessa öppningar. Men capsaicinet hämmar tillväxten av mikrober. Eftersom fåglar är immuna och inte påverkas av capsainets få kan de fortfarande konsumera chili och sprida dess fröer. Forskare han upptäckt att chilisorter i miljöer med mycket insekter tenderar att vara starkare.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.