lördag, juni 10, 2023

Forskare tror att chilin använder sitt capsaicin för att skydda sig mot angrepp av svamp och mikrober. Insekter gör görna hål i frukter för att komma åt dess innehåll. Mikroorganismer kan sedan tas sig in genom dessa öppningar. Men capsaicinet hämmar tillväxten av mikrober. Eftersom fåglar är immuna och inte påverkas av capsainets få kan de fortfarande konsumera chili och sprida dess fröer. Forskare han upptäckt att chilisorter i miljöer med mycket insekter tenderar att vara starkare.

I Japan finns en chilisort som kallas shishito. Denna ganska ovanliga chili är inte hetare än en vanlig paprika, i regel.. För det speciella med just denna sort är att ca var tioende frukt är stark. Styrkan motsvarar ungefär den hos en Jalapeno, inte superhet med andra ord men tillräckligt för ett parti chili roulette.

Chilipeppar är troligtvis en av de plantor som människan tidigast började odla. Man har i Peru och Mexiko hittat lämningar med chilifröer från så långt som 6000 år tillbaka. Man har även hittat olika typer av köksredskap med rester av chili på från den tiden.

Chiliplantan muterar väldigt enkelt och ett resutat av detta är att det runt om i världen finns tusentals olika variationer. Bara i Mexiko odlas idag runt 150 olika sorter. Klimatet har en stor inverkan på plantan och påverkar hur den ser ut och smakar.

‘Hunan hand’ (även känt som ‘Chili Willy’) är ett uttryck för irritation av huden som ett resultat av kontakt med chilipeppar. Namnet sägs komma från en stackars man som kom inspringade på en läkarmottagning i Chicago, han viftade med sina händer samtidigt som han skrek av smärta. Med stor svårighet lyckades han förklara för läkaren att han varit mitt i att anrätta en kinesisk måltid bestående av het chili..

Röda mogna chilifrukter innehåller mer A-vitamin än någon annan nyttoväxt. Nu har Kaliforniska forskare upptäckt att A-vitamin har betydelse för inlärningsförmågan. Det visar sig att A-vitaminet påverkar celler i hjärnan som är relaterade till minne och inlärning. Det här är mycket viktigt menar forskarna eftersom barn är den grupp individer som generellt sett lider störst brist på A-vitamin.

Statistiskt så äter en mexikansk familj i genomsnitt 6,3 kilo grön chili och närmare 1 kilo torkad chili varje år. Men det är thailändarna som äter mest i världen av den heta chilin. I Thailand äter varje
person i genomsnitt 5 gram het chili per dag. Detta är dubbelt så mycket som man konsumerar i Indien. Korea kommer på andra plats vad gäller het chili, mycket tack vare deras Kimchi.

Det kan synas paradoxalt att starka kryddor som Chili kan vara fördelaktiga vid magkatarr. Det är innehållet av bl.a. Capsaicin i Chili som har en visad inflammationshämmande effekt. Det finns ett kosttillskott som har använt en hel del i Danmark och som även nu under hösten 2004 finns tillgängligt i Sverige som innehåller Chili. Det är en kraftigt dragerad form för att inte ger irritation i munnen för den som inte tycker om stark chilismak. Medlet bör även kunna hjälpa dem som har magkatarr som ett framträdande inslag i sin Colon Irritabile.

Chili har också många goda hälsobringande egenskaper. Den ökar temperatur och syreomsättning i kroppen, vilket gör att den hjälper ämnesomsättning, cirkulation och utrensning så att fettförbränningen ökar.Den kan med fördel tas dagligen för att stimulera hjärtverksamhet, förhindra förkylningar, influensa, låg vitalitet, huvudvärk, dålig aptit, depression och ledgångsinflammation.

Vilken del av chilifrukten som är den starkaste beror på om frukten är färsk eller konserverad. Det är också skillnader mellan de olika arterna av chili. I regel innehåller skiljeväggen, placentan,  inuti frukten mest styrka. Fröna är i sig inte starka men deras närhet till placentan påverkar givetvis.

Bin är effektiva för att pollinera chiliväxter. Vid ett test i södra Brasilien, fick fyra trädgårdar med tre olika sorters chileplantor besök av 16 olika arter av bin från åtta släkten. Inga andra insekter observerades på chiliblommorna. Var och ett av bina samlade på sig pollen från 18 till 47 blommor och besökte en till åtta plantor på en och samma insammlingstur. Under 76 arbetsskiften mellan plantorna, bytte bina plantor nio gånger. Det är allmänt känt att små
arter av bin pollinerar blommorna effektivt och att deras små foderområden är viktiga för att hålla både söta och starka chilisorter genetiskt distinkta. Speciellt där olika sorter odlas bredvid varandra.

Det första chilipulvret skapades förmodligen av en tysk immigrant I New Braunfel, texas år 1802. Chilipulver är chilipeppar blandat med andra kryddor exempelvis kummin, oregano, vitlök och vanligtvis salt.

Visste du att chili innehåller mycket vitamin C. Jämförelsevis innehåller grön chili dubbelt så mycket C-vitamin som citusfrukter. Röd chili tre gånger så mycket. Röd chili innehåller dessutom en god portion beta carotene.

Chilipeppar lär ha använts av aztekerna i Mexiko för att bota tandvärk och i Kina som
bedövningsmedel. Senapsplåster har använts mot reumatiska besvär och ledinflammation.

Peter Zygmunt, docent och forskare vid Lunds universitet, berättar att vitlök, senap och chilipeppar påverkar nerver i kroppens smärtsystem. De aktiva ämnena binder till en receptor på smärtnerverna, öppnar en så kallad jonkanal i nerverna och startar ”en hel kaskad av händelser i ätarens mun, ryggmärg och hjärna”. Aktivering av de här nerverna, som också finns runt blodkärl, kan förklara varför senap och chilipeppar ökar cirkulationen i hud och slemhinnor.

Det finns ett flertal botemedel för att lindra effekterna av att man satt i sig alldeles för stark chili.. Många rekommenderar att man ska dricka tomatjos eller äta färsk citron eller lime. Teorin är att
syran motverkar capsaicinet. Vissa personer äter aldrig stark chili utan att ha ett stort glas vatten i beredskap, eller kanske ännu hellre en öl. Detta är dock inget att rekommendera.
Capsaicin är en olja och är inte vattenlöslig och det enda detta leder till är att capsaicinet sprids till övriga detar av munnen. En bättre lösning är att dricka mjölk, äta yogurt, bröd eller ris. Dessa produkter absorberar capsaicinet. Med tiden bygger kroppen upp en tolerans för het chili, ju oftare man äter chili ju mindre behöver man bry sig om dessa kurer. Ett rekommenderat botemedel mot stark chili är alltså mer stark chili. Om detta inte skulle fungera.. ta ännu en chili..

Runt om i världens alla kök hanteras chili. Hanteringen är oftast manuell vilket resulterar i irritation och brännande smärta på händerna. I en nyligen avslutad studie testades det hur kallt vatten och vegetabilisk olja kan motverka denna smärta. Tjugo personer doppade sina händer i en balja med krossad New Mexican chili under 40 minuter. Därefter placerades en hand i kallt vatten och den andra handen i vegetabilisk olja under 75 minuter. Försökspersonerna upplevde smärta under tiden de hade händerna i krossad chilepeppar men också under tiden de hade händerna i vatten respektive olja samt efter att de torkat händerna.Kallt vatten gav till en början bättre smärtlindring medan olja gav en bättre långsiktig smärtlindring.

Att äta chili kan vara vanebildande. Det finns många som inte kan äta tortilla chips utan salsa till. Det finns dom som aldrig kan hitta en salsa som är tillräckligt stark. Studier har visat att konsumtion av stark mat kan leda till ett beroende. Det som händer då man ätit någonting riktigt starkt är att kroppens nervsystem upplever "smärta".
Dessa smärtsignaler skickas omedelbart till hjärnan. Hjärnan tolkar dessa signaler och frigör endorfiner till kroppen. Dessa endorfiner fungerar som smärtstillande och skapar en tillfällig känsla av välbehag.

I naturreservatet Coronado i Arizona, USA har man reserverat 2,500 hektar för att bevara den vilda populationen av Chiltepin. Det är USAs "National Forest Service" som fattat beslut om detta. Chiltepin kallas ofta för "All chilis moder" för att den anses vara den allra älsta chilin i världen.
Den anses även av många vara den starkaste chilin som växer i vilt tillstånd, till och med starkare än Habaneron!!. Chiltepin växer i stenig miljö i sluttningar och kan vara svår att upptäcka då den ofta växer i skydd av andra buskar. Kockar i nörra Mexiko använder regelbundet Chiltepin i sin matlagning. I Sverige är den dock i pricip omöjlig att få tag på färsk.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.