De olika chilisorterna ser olika ut. Storleken på en planta kan variera från några decimeter till över en meter både i höjd och i bredd. Bladen är oftast avlåhnga och släta med slät kant. Blommorna är stjärnformade med 5-9 kronblad. Blommornas färg varierar mellan arterna och är oftast vit eller blålila. Frukterna varierar till färg, form och storlek. Vanligast är att frukterna blir gula eller röda när de mognar, men även bruna och lila frukter förekommer.
Fröer till chili finns nuförtiden att köpa hos flera välsorterade fröhandlare. Det går även att ta tillvara fröer från torkade eller färska chilifrukter.
Sådd och förkultivering
De flesta chilisorter har en lång utvecklingstid och därför ska fröna sås så tidigt som möjligt. I slutet av januari eller i början av februari är det lämpligt att så sina frön. Om du har tillgång till en lämplig odlingslokal och extra växtbelysning så är det verligen en god idé att så tidigt. Överblivna frön kan sparas i flera år, helst i en tät burk och i kylskåpet.
Du kan så i krukor eller så kallade "miniväxthus", det vilktiga är att dom är grunda och har dräneringshål i botten. Använd vanlig såjord och vattna ordentligt innan sådden. Tryck ner fröet ca en halv centimeter i jorden. Har du gått om frön kan du variera sådjupet en aning för att nå bästa resultat. Så med minsta två centimeters mellanrum för att underlätta den senare omplanteringen.
Efter ca två till tre veckor brukar hjärtbladen visa sig, under tiden ska jorden hållas fuktig. Temperaturen bör ligga mellan 20-25 grader. Plantorna vill ha gott om ljus helst uppåt 14 timmar om dygnet.
När såjorden är ordentligt genomrotad så är det dags för den första omplanteringen. Flytta då försiktigt plantorna till större krukor. Plantera dom så att jorden når upp till hjärtbladen. Temperaturen bör sänkas till mellan 16 och 20 grader. Belysningen bör förbli densamma.
Gödselvattna regelbundet från och med tredje veckan efter omplanteringen.
Medusa Ring of fire Thai
Odling på friland
När sommarvärmen kommit kan du börja plantera chilin i trädgården. Plantera på en varm och skyddad plats, gärna med kvällssol. Glöm inte att först vänja plantorna vid uteklimatet under en tid innan du sätter ut dom på heltid.
Chili trivs bäst i mullrik jord med ett PH-värde på mellan 5,5 och 6,5. Ge plantan stöd med en bambupinne eller liknande och skydda plantorna med odlingsväv under de första veckorna.
Odling i kruka
Man kan tro att det är bra och praktiskt att ge plantan en riktigt stor kruka, men det är felaktigt. En för stor kruka gör att plantan skickar ut smala rottrådar genom jorden och dessa trådar förgrenar sig inte förrän de når krukkanten. Detta resulterar i att förankringen i krukan blir mycket dålig. Därför ska men efter den första omplanteringen plantera om minst två gånger till. Vid varje omplantering flyttar men plantan till en lite större kruka. Den slutliga krukan bör vara på runt tio liter.
Omplantering sker när krukan är ordentligt genomrotad och vattning krävs varje dag..
Skörd
Det bästa är utan tvekan att plocka ett par chilifrukter när man behöver men ofta skördar man mer än man kan använda på en gång.
Färsk chili förvaras bäst i kylskåpet, exempelvis i en plastpåse med små hål för att fukten ska kunna ta sig ut. papperspåsar fungerar också väldigt bra. I kylskåpet håller chili oftast mellan en vecka och en månad.
En bra förvaringsmetod är att torka chilin. Du kan läsa mer om torkning i denna artikel.
Det går även bra att frysa in chili. Det går att frysa hel chili men en god idé är att dela frukten och avlägsna fröfästen, frön och skjälkar. I frysen kan man förvara chili i flera år, speciellt om man avägsnat fröna.
Övervintring
All chilipeppar kan övervintras. I vissa fall är övervintring ett måste eftersom skörden mångdubblas under andra odlingssäsongen. Spansk peppar, flerårig spansk peppar och havannapeppar kräver minst 12 grader för en lyckad övervintring. Extra belysning mår all chili bra av under övervintringen. Målet med övervintringen är endast att hålla liv i plantorna. Det går att få frukt även under vintern men frukterna blir ofta outvecklade.
Under vintern bör man vara försiktig med vattningen, står plantorna för fuktigt vid låga temperaturer så kan de drabbas av mögelangrepp. Använd ljummet vatten för att undvika att jorden kyls ner ytterligare. Tillsätt näring en gång varannan vecka för att ge plantorna lite extra kraft.
När den nya odlingssäsongen börjar i februari eller mars är det lämpligt att klippa ner plantorna ganska kraftigt för att stimulera utvecklingen av nya skott.
Angrepp
Chiliplantor kan lätt drabbas av olika typer av angrepp och det är därför viktigt att övervaka dom noga. Det kan till och med vara en god idé att syna plantona med lupp emellanåt.
Skadedjur kan orsaka stora skador och måste bekämpas så fort de upptäcks.
Bladlöss är chiliplantans fiende nummer ett. Dom är snabbväxande sugande insekter som försvagar plantan. De kan dessutom sprida virussjukdomar. Bladlössen kan man klämma ihäl för hand om man upptäcker dom. Man kan dessutom bekämpa bladlöss med hjälp av såpvatten.
Spinnkvalser är små spindeldjur som suger cellsaft. Dom sitter oftast på bladens undersida som får ljusgula prickar. Det finns växtvårdsmedel som kan sättas in vid angrepp.
Svampangrepp har ett mycket snabbt förlopp och är därför mycket vartigt för en chiliplanta. Dessutom kan vissa svampar övervintra i jorden och ställa till problem år efter år. Rena krukor, god odlingshygien, rätt näringsbalans och bra jord minimerar risken för svampangrepp.
Vissnesjuka kan orsakas av olika svampar som täpper till plantans ledningskärl. Även rot- och rothalsrötor kan leda till vissnesjuka då vatten och näringstransporten till bladen upphör.
Pastillröta angriper fruktspetsen som svartnar och ruttnar, detta orsakas av kalciumbrist i plantan. Ojämn vattning kan leda till att plantan inte kan kan ta upp det növändiga kalciumet.
Solsveda är en brännskada som kan drabba både blad och frukter. Plantan har helt enkelt blivit för utsatt av en ljuskälla, lampa eller solen.