onsdag, oktober 04, 2023

Thailändarna tillsätter generösa mängder av chili i de flesta av sina maträtter. Varje region i thailand har sina egna varianter av "het" mat. Många olika varianter av chili används i Thailand, men den vanligast förekommande är c:a 7½-10 cm lång och kan vara röd, grön eller gul som färsk.

Torkad är den alltid röd. En annan populär chili i det Thailändska köket är liten, grön och är extremt stark.
 
Thailändarna använder chili på alla tänkbara vis, färsk, torkad, hela, hackade, krossade eller skivade. Bortsett från smaken, så är chili även bra för hälsan. Anhängare till traditionell Thailändsk läkekonst, menar att chili hjälper till med att bli av med väderspänningar och magkramper. Detta beroende på att chilin tar död på alla bakterier i magen och andra invärtes organ. Med chili i magen, ökar nivån av saltsyra som i sin tur ökar blodcirkulationen i magens vävnader. Detta hjälper till att öka graden av matsmältning. Blodtrycket ökar också eftersom hjärtat slår fortare. Detta medför att de som svettas rikligt efter att ha ätit chili, på så vis gör sig av med giftiga substanser i kroppen.


 

Tjusningen med det thailändska köket är dess rika variationer och blandning av smaker: mäktiga curryrätter, smakrika soppor, sallader, wokade rätter med kött och grönsaker och utsökta fisk- och skaldjursrätter. Allt serverat med det väldoftande thailändska riset.
 
 
Liksom i de allra flesta andra länder finns det smakfulla regionala specialiteter. I Chiang Mai, t ex, består en "Khan toke" eller formell "norrländsk" måltid av fem rätter serverade i eleganta skålar på ett lågt bord till gästerna som sitter på golvet. Och i Phuket och Pattaya är det färsk hummer och krabba som är maten för dagen.
Den traditionella avslutningen på en thailändsk måltid består oftast av frukt och här finns en oerhörd mängd olika sorter att välja på; allt från härlig ananas och bananer till exotiska frukter som mango, durian och pomelo.
 
 
 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.