måndag, oktober 03, 2022

Till nästan varje rätt ingår tortilla, frijoles eller chili. Tortilla är tunna runda bröd gjorda av majs eller vete. Tortilla serveras till alla typer av rätter. De används ibland vid sidan om eller till att lägga maten i, så det blir som en tunnbrödsrulle. Frijoles är bönor som man äter kokta, stekta eller friterade till bl.a. tortilla eller i soppa. Chili används till många rätter.  

Bland de starkaste peppar frukterna är serrano och habanero, en annan variant heter poblano och är något mildare.
Om du är i Mexiko och osäker på hur stark maten är så fråga efter om den är är söt (dulce), stark (picante) eller muy picante (väldigt starkt).

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.