måndag, oktober 03, 2022

Det etiopiska köket består i huvudsak av grönsaker och kött, ofta med en het kryddning. En vanlig rätt är Wat som är en tjock gryta som serveras med Atop Injera, ett platt surdegsbröd. I etiopien äter man ofta med sin högra hand och använder bitar av detta bröd för att plocka upp maten. På samma sätt som man gör i bland annat Indien.

Injera bakar traditionellt på Teff mjöl, Teff är ett sorts gräs som odlas i området kring Etiopien och Eritrea. Teffmjölet blandas med vatten och man tillsätter sedan Ersho som startar en fermenteringsprocess (Ersho urvinns från tidigare fermentering). Degen står sedan i omkring tre dagar innan det gräddas till stora pannkakor.

Etiopiska grytor består ofta av biff, lamm och grönsaker. Pasta är också en vanlig matvara i Etiopien. Av religösa skäl äter man inte mycket fläskkött eller skaldjur i landet.

En av hörnstenarna i det etiopiska köket är Berbere (uttalas “bare-bare-ee”). Det är en kryddblandning bestående av Chili och andra kryddor, exempelvis koriander, vitlök, basilika, fänkål, ingefära, libbsticka, svartkummin och korarima (en lokal växt). Blandningen varierar i styrka och kan ibland vara mycket het!

Av de etiopiska grytorna (wat) är en av de kändaste och hetaste kycklinggrytan Doro Wat. Denna rätt består, förutom kyckling, bland annat av lök, chili, hela kokta ägg och självklart Berbere.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.