lördag, juni 10, 2023

Det finns ett stort antal kök runt om i världen som är att betrakta som heta. Det indiska köket är troligtvis nummer ett med rätter som Phaal curry och Vindaloo.

Thailändarna tillsätter generösa mängder av chili i de flesta av sina maträtter. Varje region i thailand har sina egna varianter av "het" mat. Många olika varianter av chili används i Thailand, men den vanligast förekommande är c:a 7½-10 cm lång och kan vara röd, grön eller gul som färsk.

Cajun och Kreol är lätt att blanda ihop och det är inte så konstigt eftersom båda matkulturerna bygger på den franska, frodas i Louisiana och når sin absoluta kulinariska höjdpunkt i mytomspunna staden New Orleans. Men även om kreol och cajunmaten har befruktat varandra genom åren finns det en hel del skillnader – och även om de gärna sammanblandas idag så har de helt olika ursprung.

Det etiopiska köket består i huvudsak av grönsaker och kött, ofta med en het kryddning. En vanlig rätt är Wat som är en tjock gryta som serveras med Atop Injera, ett platt surdegsbröd. I etiopien äter man ofta med sin högra hand och använder bitar av detta bröd för att plocka upp maten. På samma sätt som man gör i bland annat Indien.

Indierna anser, att matlagningen är en gudomlig konst, en av vår herres uppenbarelser till mänskligheten. Kanske är det därför som maten blir så god och så uppskattad även i andra länder, främst i Europa och Nordamerika. Varje provins i detta enorma land har ett eget språk och också en skild matlagningskonst.

Det kinesiska köket är ett av världens stora matsystem med en lång och omfångsrik historia. Från Kina har det kinesiska köket idag spritts över i stort sett hela världen.
Kinesisk matlagning består av ett flertal olika kök och vad man kallar för "det västra köket" är det hetaste.

Det som är mest kännetecknande för den koreanska maten är kryddningen. De grundläggande smaksättningarna röd chilipeppar (gochu), salladslök, sojasås, sojabönpasta, vitlök, ingefära, sesamfrö, sesamolja och vinäger kombineras på diverse olika sätt för att förhöja smaken på och intensifiera den koreanska maten. Chili, vitlök och salt används frikostigt i nästan varje rätt.

Till nästan varje rätt ingår tortilla, frijoles eller chili. Tortilla är tunna runda bröd gjorda av majs eller vete. Tortilla serveras till alla typer av rätter. De används ibland vid sidan om eller till att lägga maten i, så det blir som en tunnbrödsrulle. Frijoles är bönor som man äter kokta, stekta eller friterade till bl.a. tortilla eller i soppa. Chili används till många rätter.  

Efter indien kan Sri Lanka mycket väl vara det land som har hetast mat. En av deras hetaste rätter är Kottu rotti som görs på godhamba roti, kött, grönsaker och en vansinnig mängd chilipeppar. En annan het rätt är Kukul Mas curry.

Ungersk mat är eldig, färgglad och smakar bäst tillsammans med massor av öl.
Paprikan är antagligen det som är mest typiskt för ungersk mat. Finns det något annat land som är så intimt förknippat med en grönsak? Paprikan dyker upp överallt i Ungern.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.