måndag, oktober 03, 2022

Eldprovet är utvecklad i Sverige men med sitt ursprung i det västafrikanska landet Liberia. Såsen är gjord på habanero och har en angenäm hetta utan att vara allt för het. Smaken är enkel och okompliserad. Ingredienserna är habanero, vinäger, vitlök, lök, olja och salt. Den passar utmärkt till exempelvis en dippsås eller som tillbehör till hamburgare.
 
Eldprovet saluförs i ett flertal butiker i Stockholm.  Läs mer om såsen på www.eldprovet.se

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.