måndag, oktober 03, 2022

Handplockat från dom bästa Mango träden i Mexiko, samt Habaneros från Yucatan Halvön. Mangon från Mexiko är helt i en klass för sig själv, eftersom den växer perfekt i dess klimat och sin bördiga jord. Detta är en sås som är i exakt balans. Inte för stark och inte för het. Passar bra till sallad, fisk, fågel, kött, smoothies och vegetariska rätter.
Finns att beställa från https://sonoramex.se

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.