onsdag, oktober 04, 2023

Chilipepparsås görs på chilipeppar och är i regel stark. Denna bör inte förväxlas med chilisås med tomat som bas.
Det finns precis hur mycket olika chilipepparsåser som helst på marknaden.. allt ifrån gamla trista Felix till såser som "Apokalypse", "Pass out", "Hot ´n horny", eller vad sägs om såsen "Smack my ass and call me sally".
Här följer ett antal såser som chiliguiden testat och betygsatt..

En medelhet sås med en bra kombination av Habanero, vitlök och Vinäger. Såsen har vunnit ett flertal priser under åren bland annat priset för bästa "Louisiana Style Hot Sauce" under National Fiery Foods Show i Albuquerque, New Mexico.
Går att beställa från https://www.kryddhuset.nu/

Eldprovet är utvecklad i Sverige men med sitt ursprung i det västafrikanska landet Liberia. Såsen är gjord på habanero och har en angenäm hetta utan att vara allt för het. Smaken är enkel och okompliserad. Ingredienserna är habanero, vinäger, vitlök, lök, olja och salt. Den passar utmärkt till exempelvis en dippsås eller som tillbehör till hamburgare.
 
Eldprovet saluförs i ett flertal butiker i Stockholm.  Läs mer om såsen på www.eldprovet.se

Hellfire Evil Bastard Hot Sauce var ursprungligen en "Limited Edition" men den var så populär att den nu är en del av Hellfires fasta utbud.
Såsen är rökig och har mycket hetta. En fin blandning av några av de starkaste chilisorterna. Smaksatt med härlig whiskey! Blandingen är fantastisk.
Den gåt att beställa från https://www.kryddlandet.se

Mycket het och framförallt mycket god!!.  Dave's Insanity Sauce är känd som "The Original Hottest Sauce in the Universe!". Det kan den måhända varit en gång i tiden men inte längre, visst är den ordentligt het.. men inte hetast. Hursomhelst så är det en mycket lyckad chilipepparsås. Den fungerar alldeles utmärkt i grytor och soppor.

Detta är en välsmakande superhet sås. Tillverkad med 4.000.000 Scoville chili extrakt , bör denna sås användas med stor försiktighet!

Finns att beställa från chiliexpert.se

Pain is good är ett varumärke och företaget saluför en mängd olika chilipepparsåser. Chiliguiden har testat "pain is good batch #218" som visade sig vara en mycket god sås. Hettan som är omkring medium enligt tillverkaren visade sig vara riktigt skaplig. Denna sås är av typen "Louisiana" och är en kombination av habanero och cayenne.
 
Pain really is good!

Handplockat från dom bästa Mango träden i Mexiko, samt Habaneros från Yucatan Halvön. Mangon från Mexiko är helt i en klass för sig själv, eftersom den växer perfekt i dess klimat och sin bördiga jord. Detta är en sås som är i exakt balans. Inte för stark och inte för het. Passar bra till sallad, fisk, fågel, kött, smoothies och vegetariska rätter.
Finns att beställa från https://sonoramex.se

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.