Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Under 1500-talet var indonesiens mer än 13,000 öar kända bland europeer som "the spice islands", en källa till exotiska smaker som importerades av spanska och portugisiska handelsmän. Indonesien har varit hem för erövrare från bla kina, portugal, indien, holland och england.
Tom Yum (eller Tom yam goong) är en kryddig, het och sur soppa från Thailand. Rätten är väldigt populär runt om i hela världen. Hettan varierar men den anses genrellt vara en mycket het rätt. Den smakrika soppan innehåller ingredienser som svamp, schalottenlök, räkor, galangal, lime och chili. Traditionellt används Thai Bird’s Eye Chili.
Hot pot (huo guo) är en tillagningsmetod med lång histora historia. Enligt historiker fanns rätten redan under Han dynastin, för mer än 1800 år sedan. Rätten är kinesisk och äts på ungefär samma sätt som fondue. I Sverige kallas rätten även får "Eldgryta".
Chili Crab är en skaldjursrätt från Singapore. Rätten tillagas i regel på sk Mud Crab (kallas även Mangrove crab). Det är en kräfdjursart under familjen simkrabbor. Krabborna wokas i en tjock het och söt sås baserad på tomat och chili. Trots namnet är rätten inte så särskilt het, men det står ju självklart kocken fritt att bedöma mängden chili.
Phaal Curry (stavas även fall, faal, fahl, phaal, phal eller Phall) är känd som världens hetaste maträtt. Detta är inte någon autentisk indisk curryrätt utan har utvecklats i Storbritannien. Den har sitt ursprung från indiska och bangladeshiska resturanger i Birmingham.