måndag, oktober 03, 2022

Kallas även Moruga Scorpion och mäter drygt 2 milljoner Scoville (2,009,231). Ursprunget är området Moruga på Trinidad/Tobago och skaparen är en man vid namn Wahid Ogeer.
År 2012 utsåg New Mexico State University's Chile Pepper Institute Moruga Scorpion till världens hetaste chilipeppar.
Bortsett från hettan så har Moruga Scorpion en fruktig smak.

 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.