lördag, juni 10, 2023

Denna chili toppade listorna 2013 och kom igen 2018, denna gång med ökad styrka (+71.000 Scoville för att vara exakt).
Medelstyrkan är på 1.641.000 Scoville och den peakar på 2.2 milljoner!
Den är en korsning av Ghost pepper och Röd Habanero. Den är rankad som nr1 av Guinnes rekordbok.
Smaken är söt och fruktig under en kort period innan hettan sätter in. Den kutiverades fram i South Carolina, USA. frukterna är mellan 2 och 7 cm stora, runda och med en sk ”scorpions tail”. Den ursprungliga färgen var röd men den finns numera i alla möjliga färger.
Det finns rapporter om att Dragon Breath Pepper noterat högre scoville värden vid en del tester men det är inte till fullo bekräftat.

 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.