lördag, april 20, 2019

Denna chili toppade listorna 2013 och kom igen 2018, denna gång med ökad styrka (+71.000 Scoville för att vara exakt).
Medelstyrkan är på 1.641.000 Scoville och den peakar på 2.2 milljoner!
Den är en korsning av Ghost pepper och Röd Habanero. Den är rankad som nr1 av Guinnes rekordbok.
Smaken är söt och fruktig under en kort period innan hettan sätter in. Den kutiverades fram i South Carolina, USA. frukterna är mellan 2 och 7 cm stora, runda och med en sk ”scorpions tail”. Den ursprungliga färgen var röd men den finns numera i alla möjliga färger.
Det finns rapporter om att Dragon Breath Pepper noterat högre scoville värden vid en del tester men det är inte till fullo bekräftat.

 

Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.
Tom Yum (eller Tom yam goong) är en kryddig, het och sur soppa från Thailand. Rätten är väldigt populär runt om i hela världen. Hettan varierar men den anses genrellt vara en mycket het rätt. Den smakrika soppan innehåller ingredienser som svamp, schalottenlök, räkor, galangal, lime och chili. Traditionellt används Thai Bird’s Eye Chili.