måndag, oktober 03, 2022

Detta är verkligen en klassiker och räknades under många år som världens hetaste chili (från 1994 till 2006). Med sina 500.000 Scoville är den fortfarande otroligt het men det räcker bara precis för en placering på listan. Red Savina är en kultivar av habaneron (Capsicum chinense), vilken har förädlats för att producera starkare och större frukter. Upphovsmannen till frukten är Frank Garcia på företaget GNS, pices i Walnut, Kalifornien.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.