lördag, juni 10, 2023

Denna chili toppade listorna 2013 och kom igen 2018, denna gång med ökad styrka (+71.000 Scoville för att vara exakt).
Medelstyrkan är på 1.641.000 Scoville och den peakar på 2.2 milljoner!
Den är en korsning av Ghost pepper och Röd Habanero. Den är rankad som nr1 av Guinnes rekordbok.
Smaken är söt och fruktig under en kort period innan hettan sätter in. Den kutiverades fram i South Carolina, USA. frukterna är mellan 2 och 7 cm stora, runda och med en sk ”scorpions tail”. Den ursprungliga färgen var röd men den finns numera i alla möjliga färger.
Det finns rapporter om att Dragon Breath Pepper noterat högre scoville värden vid en del tester men det är inte till fullo bekräftat.

 

Kallas även Moruga Scorpion och mäter drygt 2 milljoner Scoville (2,009,231). Ursprunget är området Moruga på Trinidad/Tobago och skaparen är en man vid namn Wahid Ogeer.
År 2012 utsåg New Mexico State University's Chile Pepper Institute Moruga Scorpion till världens hetaste chilipeppar.
Bortsett från hettan så har Moruga Scorpion en fruktig smak.

 

Denna chili mäter 1.853.936 Scoville och är den hetaste chilin som inte är röd. Het chili är vanligen röd men denna är brun till färgen. Den är även känd som ”Chocolate 7 Pod” eller ”7 Pot Brown”. Ursprungligen kommer sorten från Trinidad och Tobago i karibien.
Odlades fram av Troy Primeaux och mäter 1.469.000 Scoville. Den har ett väldigt karäktäristiskt utseende med en lång skjärt. Till utseendet påminner den om en Carolina Reaper. Sorten är ovanlig och fröer kan vara svåra att få tag på.
 
Uppmätt till 1.463.700 Scoville. Denna chili kommer urspringligen från Australien och var enligt Guinnes värdens hetaste chili 2011.
Namnet kommer av dess ”Scorpion tail” samt upphovsmannens namn Butch Taylor.
Naga Viper är en extremt ovanlig chili som kultiverats i Storbritannien. Den mäter 1.239.000 Scoville. Den är framställd genom korspollinering av ett stort antal chilisorter.
Detta är antagligen den mest kända av alla heta chilisorter. Den mäter 1.041.400 Scoville. Den har marknadsförts mycket genom bla Youtube genom åren. Detta var den första chilin som passerade 1 miljon Scoville, men detta var 2007 och den är nu nere på plats sju.
 
Den kommer ursprungligen från Chaguanas i distriktet Barrackpore på Trinidad och Tobago och mäter runt 1 miljon Scoville. Den är en variant på 7 Pot. Fruktens form är avlång och den är mycket större än sin förlaga.

Namnet kommer av ett en enda frukt ska kunna räcka till sju grytor. Mäter strax under 1 miljon Scoville.
Detta är verkligen en klassiker och räknades under många år som världens hetaste chili (från 1994 till 2006). Med sina 500.000 Scoville är den fortfarande otroligt het men det räcker bara precis för en placering på listan. Red Savina är en kultivar av habaneron (Capsicum chinense), vilken har förädlats för att producera starkare och större frukter. Upphovsmannen till frukten är Frank Garcia på företaget GNS, pices i Walnut, Kalifornien.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.