måndag, oktober 03, 2022

Peru Yellow sägs ha varit inkafolkets favorit. Plantan blir meterhög och bär mycket frukt. Frukterna blir mellan 5 och 7 cm långa och 1 till 2 cm breda. Frukterna är lätta att torka och kan malas till ett fint gult pulver.

Art: Capsicum baccatum
Styrka: 20.000 - 50.000 Scoville
Ursprung: Peru 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.