måndag, oktober 03, 2022

Mognar från grönt till rött. Odlas mycket runt medelhavet  Frukterna har en cylindrisk form och är något avsmalnande med trubbig spets. Blir 8-12 cm lång och 3-4 cm bred. Har ganska tjockt fruktkött. Lite paprikasöt smak med inslag av syra och styrka. Kan användas som en starkare paprika. Perfekt i wokstekning eller rostad och fylld med ost alternativt som stekt grönsak.
 
Art: Capsicum annuum
Styrka: 500 - 1000 scoville
Ursprung    
 

:

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.