lördag, september 21, 2019

Pasilla är den torkade frukten av chilaca chile och kallas ibland för chile negro. Pasilla är avlång, lite skrynklig och platt med mörkt brunsvart färg. Den har en komplex smak av russin, örter, kakao, lakrits och bär vilken gör sig bäst i varma såser och grytor. I recept kan pasilla ersättas av mulato.
 
Art: Capsicum annuum
Styrka: Medium, 1000-1500 Scoville
Ursprung:

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.