måndag, oktober 03, 2022

New Mexican chile finns i många varianter, Barker är den hetaste och NuMex 6-4 är den vanligaste. I Sverige finner man den oftast torkad i livsmedelsaffärerna. Den har då en djup röd färg, är lite skrynklig och platt samt har avlång form. Smaken är jordig, svagt örtig och fylligt het med inslag av syra och sötma i det tunna fruktköttet.
 
Art: Capsicum annuum
Styrka: Mild till het, 500-10000 Scoville
Ursprung:

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.