onsdag, oktober 04, 2023

Liknar till formen ett äpple, därav det spanska namnet. Färgen är djupt gul, orange eller röd. Manzano har tjockt fruktkött med knaprig och fruktigt saftig smak kombinerad med mycket fyllig hetta. Manzano är god att fylla med ost, att rosta och att skära i bitar samt att använda i sallader eller som grönsak. Den friska heta smaken gör sig också bra i salsa och ceviche. Manzano beskrivs i delar av amerika som "el mas picante de los picantes" vilket betyder "den starkaste av de starka".
   
Art: Capsicum pubescens
Styrka: Het, 30.000 - 60.000 Scoville
Ursprung:    
 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.