måndag, oktober 03, 2022

Malagueta är en liten grön eller röd chilifrukt. Den påminner om tabasco och är mycket stark! Den används mycket i Bahia-området i Brazilien. Denna chili finns i två olika storlekar på marknaden, dessa har ofta olika namn. Den mindre kallas “malaguetinha” och den större “malaguetão”, dessa är samma chili men i olika mognadsstadier. Denna chili växer fortfarande vild i delar av brasilien.
 
Art: Capsicum frutescens
Styrka: Mycket het, 50.000 - 100.000 Scoville
Ursprung: Brasilien

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.