onsdag, oktober 04, 2023

En liten, smal och het chili som odlas i kina och japan. Den är populär i Mexiko och namnet "japones" är spanska och betyder "japansk". Japones används mycket i asiatisk matlagning bla i Szechwan-köket. Andra namn för denna chili är Hontaka och Santaka.
 
Art: Capsicum frutescens
Styrka: Medium, 20.000-50.000 Scoville
Ursprung: Japan    
   

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.