måndag, oktober 03, 2022

Har en form som liknar ett stort körsbär, därav namnet. Smaken är saftig, frisk och lite söt. Cherry pepper är god att lägga in som pickles tillsammans med andra grönsaker. Den passar även i salsas och sallader. Cherry pepper finns att köpa färsk eller inlagd i pickleslag i välsorterade butiker.
   
Art: Capsicum annuum
Styrka: Mild - Het. 100 - 3500 Scoville.
Ursprung:    

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.