måndag, oktober 03, 2022

Cascabel är en liten rund het chili. Namnet är spanska och betyder "small bell" eller "rattle". Plantan kan bli över en meter hög och växer vild i delar av USA och Mexiko. Den kallas även chile bola, bola chile, rattle chile och coba. I sverige finns den att få tag på i en del livsmedelsbutiker och då i torkad form.
 
Art: Capsicum annuum
Styrka: Medel, 1,250-2,500 Scoville.
Ursprung: Sydamerika

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.