måndag, oktober 03, 2022

Amarillo kommer ursprungligen från Sydamerika och är särskilt uppskattad i Peru, där den används nästan dagligen i heta maträtter. Den kallas även för ají mirasol, cusqueño och kellu-uchu i Peru. Den är skrynklig och har smala axlar med lång och bred form samt spets. Smaken är frisk och svagt syrlig med inslag av frukt och bär. Ají amarillo gör sig mycket bra i fisk- och skaldjursrätter. Den används också till traditionell gul mole-sås och andra salsas. Torkade frukter av amarillo kallas för "cusqueno".
 
Art: Capsicum baccatum
Styrka:  Het. 20000-30000 Scoville
Ursprung: Sydamerika

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.