måndag, oktober 03, 2022

Habaneron är grön, orange eller röd eller t om vit, 3-6 cm lång och 3-5 cm bred. Formen är oregelbunden, rund och trubbig, ibland spetsig. Den odlas framför allt i Mexico. Habanero betyder "från Havanna".
Habaneron är mycket het och har en fruktig arom.
Den är känslig för värme och bör tillsättas mot slutet av tillagningen.
Habanero kan ha olika namn beroende på varifrån den kommer. I Afrika kallas den kongopeppar.
 
Art: Capsicum chinense
Styrka: Mycket het. 40.000 - 500.000 Scoville.
Ursprung: Sydamerika

 

 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.