måndag, oktober 03, 2022

Ancho betyder bred på spanska och den tillhör cayennegruppen. Ancho är den mörka torkade frukten av poblano. Ancho har en sammansatt smak av kaffe, kakao och torkad frukt vilket gör den användbar i såser, soppor och grytor. Det finns ytterligare en torkad variant av poblano kallad mulato. Den påminner om ancho men är mörkare och har rökigare arom och svag lakritssmak. Båda passar till vilt, nöt- och fläskkött, kyckling, kalkon och feta fiskar samt chokladdesserter.
 
Art: Capsicum annuum
Styrka: Mild - Medium. 1000–2500 scoville
Ursprung: Mexiko

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.