fredag, januari 22, 2021

Det äldsta, enklaste och vanligaste sättet att bevara chili på är att torka den. Bortsett från några sorter med riktigt tjocka fruktväggar, som exempelvis jalapeno, går det mycket bra att själv torka chili hemma. Det finns ett flertal olika sätt att torka chili på, allt ifrån gamla traditionella metoder till nya moderna.

En metod för att avgöra hettan hos chili är "Craig's Pepper Hotness scale". Craig Dremann uppfann denna metod 1984, för att han inte var nöjd med Scoville-metoden.
För att testa en chili enligt Scoville så krävs det att man lägger med en hel del pengar på labotatorier.

Jamaica är nästan lika känt för sina Scotch Bonnet som för sin reggiemusik. På jamaica hittar du scotch bonnet i varje kök och det är få som lagar mat utan denna heta chili. Ofta används den till kyckling, fläskkött, räkor och "patties" som är en slags paj med köttfyllning. Scotch Bonnet kallas för övrigt även ofta som "jamaican Hot". Den tillhör Capsicum chinense.

Scoville heter den enhet som anger styrkan på chilipeppar. Den person som kom på detta var ingen mindre än Wilbur Scoville. 1912 jobbade han på ett företag som tog fram en muskelkräm, "HEET", som använde Capsaicin, en oljeliknande substans utvunnet ur chilipeppar, som huvudingrediens. Problemet Willy stod inför var att "chilin" han använde hade olika styrka, vilket gjorde det svårt att avgöra hur mycket som behövdes.

Harissa är en stark kryddblandning som ursprungligen kommer från Tunisien, men den är mycket vanlig i hela Nordafrika. Harissa kallas även bland annat harissasås, harissapasta. På engelska går denna kryddblandning äevn under namnet "tunisian chile paste". Harissa är i regel en slags sås men finns även som torkad kryddblandning. Som bordskrydda blandar man ibland upp harissa med vatten, olivolja och citron för att få en mildare smak och mer flytande konsistens.

Namnet Cayenne verkar komma från ordet “kian” vilket är namnet på samma chili bland Tupiindianerna I nordöstra sydamerika. Cayenne har med största sannolikhet sitt ursprung i det land som numera heter Franska Guyana och har uppkallats antingen efter Cayennefloden eller efter landets huvudstad, Cayenne.

Hur kommer det sig att chilipeppar känns het i munnen och exempelvis mint känns trots att dessa håller samma temperatur?
Detta beror på ett helt nyupptäckt system för känseln. Så kallade TRP-receptorer är ansvariga för nästan allt som vi brukar kalla för känsel. Dessa receptorer sitter i nervcellerna och skickar information om vår yttervärld från huden och upp till hjärnan. Dessutom har de viktiga funktioner i smaksinnet, lukten och hörseln.

Både tyskland och italien har haft ett sedan 2001 och nu har även USA ett. Postverket i USA har gett ut ett frimärke med valören 39 cent vilket pryds av chilifrukter. Frimärket är ett i en serie av fem där alla frimärken illustreras av grödor som odlats i USA under århundraden. De andra frimärkena pryds med majs, bönor, squash och solros. Chilifrukterna är av typen New Mexican och visas i båda färger - rött och grönt.


Chilin har sitt ursprung i Mexiko, Latinamerika och sydamerika men odlas idag på mänga platser runt om i världen. Kina är det land som i dagsläget har den absolut största produktionen.
De röda områderna på kartan nedan visar platsen för chilins ursprung, de gråna områderna visar övriga områden där chilin oldas idag.

Chilin kommer ursprungligen från sydamerika och vissa forskare menar att den kommer från ett begränsat område i centrala bolivia för omkring 10.000 år sedan. Därifrån har fåglar spritt chilin till stora delar av sydamerika. Så småningom spred även amerikas ursprungsbefolkning chilin över kontinenten.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.