fredag, januari 22, 2021

Jalapenon har fått sitt namn efter staden Xalapa i Veracuz, Mexiko, där den inte längre odlas kommersiellt. Jalapenon tillhör gruppen Capsicum annuum och plantan brukar i regel växa till en höjd utav 90 cm. Bladen varierar från ljust till mörkt gröna och är ungefär 7 cm långa och 5 cm breda.

Texas chili är en traditionell rätt från den amerikanska sydvästern och är staten Texas officiella maträtt. Rätten kallas ofta kort och gott för chili eller ”a bowl of red”, och i sverige kallas den i regel "chili con carne". Texas chili är inte enbart en maträtt utan har blivit en livsstil.

Habanero tillhör släktet Capsicum chinense som är en av fem chiligrupper. Namnet är lite förvirrande och det finns tre problem med det; Valet av namn på släktet, missbruket av namnet "habanero" samt förvirringen kring alla smeknamn.

Traditionen att blanda choklad och chili är gammal. Det finns arkeologiska bevis på denna tradition daterad så långt tillbaka som till år 595. Chili blandat med kakaobönor har hittats i Carén i El Salvador. Arkeologerna måste ha blivit förvånade då de i stora krukor hittade stora mängder chili blandat med kakaobönor.  

Generellt kan man säga att chipotle betyder rökt chilipeppar. Det spanska ordet chipotle är taget från ordet chipotle på språket Náhuatl som var Aztekernas språk. Där betydde chil, het peppar och potle betydde rökt.

Namnet Pasilla är spanska och betyder ungefär “litet russin”. Frukten kallas Pasilla enbart I färsk form. Då den är torkad kallas den ”chile negro”. I delar av mexiko kallas den dock enbart ”chile negro”. I Kalifornien kallas ancho ibland för pasilla vilket skapar en hel del förvirring.

Tabasco är inte bara en chilifrukt utan även en väldigt berömd sås.. Tabascosåsen tillverkas av McIlhenny Company, som grundades år 1868 på Avery Island i Louisiana. Fabriken ligger fortfarande på samma ställe.

Vid en snabb studie av kulturer runt om i världen kan man konstatera att det finns en uppfatting om att chili ökar kvinnans attraktionsförmåga. Innan Henry Stanley lyckades få tag på David Livingstone så gjorde han upptäckten att många afrikanska kvinnor badade sig i vatten där man tillsatt chili.

Chiltepin kallas ofta för "all chilis moder", detta för att den av många anses vara den äldsta chilin. Den är även känd som den hetaste av all vildvuxen chili. Den växer vilt i Mexiko och södra USA, i stenig mark och kan vara svår att upptäcka då den ofta skyms av andra typer av buskar.

Piri-piri är en liten chilifrukt som odlas främst i Portugal. I det portugisiska köket används piri-piri i grytor och till såser och marinader för grillad mat, ofta till kyckling eller fisk. Det är en av de minsta chilifrukterna, 2-4 cm lång. Den kan vara grön eller röd.  Styrkan är het till mycket het. I Sverige går piri-piri att finna i många livsmedelsbutiker.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.