måndag, oktober 03, 2022

Chili används traditionellt i maträtter, men också mot många sjukdomar. Det beror speciellt på att dessa frukter innehåller capsaicin, som dels ger den eftertraktade skarpa smaken, och också har flera medicinska kvaliteter. Speciellt är ämnet känt för att kunna främja kroppens egen produktion av endorfiner, som är ett morfinliknande ämne upp mot 30 gånger starkare än morfin. 

Stimulerar sekretionen av matsmältningsensymer, verkar värmande och är verksam mot  inflammerade sår, feber och vissa typer av diarré.
Bra för lungor, njurar, mjälte, hjärta, mage och bukspottkörtel. Kan dessutom användas vid illamående och olika former för gikt.
Chili är använt tillsammans med Lobelia verksam mot nervositet.
En påtaglig effekt av chilepeppar är den så kallade Gustatoriska Svettningen, dvs svettning, tårflöde rinnande näsa och rödfärgning av hals och ansikte. Alla dessa symptom beror på en ökad genomblödning i huden, en vidgning av de små ytliga blodkärlen. Effekten kan sitta i upp till en timme efter en måltid.
Förr använde man liniment gjorda på chili som smärtstillande medel. I dag används det skarpa och hudretande kryddämnet capsaicin (som finns i de skarpa Capsicum-frukterna) som läkemedel i en kräm vid nervsmärtor (Capsina).
 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.