fredag, juni 09, 2023

Chiltepin kallas ofta för "all chilis moder", detta för att den av många anses vara den äldsta chilin. Den är även känd som den hetaste av all vildvuxen chili. Den växer vilt i Mexiko och södra USA, i stenig mark och kan vara svår att upptäcka då den ofta skyms av andra typer av buskar.

Chiltepin kallas även chiltecpin eller tepin och namnet "tepin" kommer från det Nahuatl-mexikanska ordet för "loppa".
Piquin är en planta av släktet annuum. Ordet piquin (som även stavas pequin), kommer antagligen av det spanska ordet "pequeño", som betyder "liten".      
 
Ordet "chili" eller "chile" placeras före en kombination av orden "pequin" och "tepin" och bildar tillsammans ordet "chiltepin"
Piquin är även känd som "bird pepper" eller "chile mosquito". Generellt kan man säga att den vilda varianten kallas chiltepin och den odlade kallas pequin. Men i Texas, USA, kallas den vilda varianten "chilipiquins".

Plantan
Chiltepin är en av de få grödor i världen som skördas i vildvuxen form hellre än i kultiverad form. I vilt tillstånd kan piquin bli två meter hög och i växthus har det hänt att den växt över fyra meter. Vissa varianter blir dock inte så höga utan sträcker ut sig efter marken istället. Blommorna är vita, och blommar till och från under hela året.
Frukten är ordentligt het, mellan 50,000 och 100,000 Scoville. I mexiko kallas chiltepinens styrka för "arrebatado" vilket betyder "snabb" eller "våldsam" och hänvisar till att även fast den är het så försvinner hettan snabbt.
Botanister tror att denna vilda chilisort kan vara den närmaste släktingen till den ursprungliga formen av chili som utvecklades i Bolivia och de södra delarna av Brazilien. Frukternas storlek var perfekt för fåglar och med fåglarnas hjälp spred sig chilin över hela syd och centralamerika, ända upp till USAs gräns. Chiltepin kallas ju även "bird pepper".
 
Idag odlas ca tusen hektar pequin varje år, mestadels i Texas och New mexiko. Piquins passar även bra för odling hemma i trädgården (om klimatet tillåter). En planta kan ge mellan 50 och 100 frukter.
 
Folklore
Arkeologer har upptäckt bevis på att människor har ätit chiltepin för så länge sedan som 7500 B.C.
Tarahumara-indianerna i Sonoraöknen i Mexiko lever i övertygelsen att chiltepin är det bästa skyddet mot svart magi. Ett av deras talesätt är "en man som inte äter chili bör omedelbart misstänkas att vara en trollkarl".
Papago-indianerna i Arizona, USA, påstår att chiltepin "har funnits sedan jorden skapades".
Enligt populärt folklore så älskar texasborna piquins så mycket att dom äter frukterna direkt från busken och inte reser någonstans utan att ha frukten med sig som färdkost..
Den röda torkade chiltepinen används i soppor, grytor och i bönrätter. Den gröna frukten används främst i salsor.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.