lördag, juni 10, 2023

Texas chili är en traditionell rätt från den amerikanska sydvästern och är staten Texas officiella maträtt. Rätten kallas ofta kort och gott för chili eller ”a bowl of red”, och i sverige kallas den i regel "chili con carne". Texas chili är inte enbart en maträtt utan har blivit en livsstil.

Den är föremål för ändlösa diskussioner då de flesta har sina personliga recept och åsikter om vad en Texas chili egentligen får innehålla. Det har lett till att man varje år organiserar chilitävlingar av både lokalt och internationellt slag för att utse den perfekta chilin. I november hålls finalen i Terlingua, Texas, där den obestridliga chilikungen kröns.
 
I samma stund som den första människan kokade ihop chili med kött så skapades den första chilidebatten, exakt så gammal är önskan att skapa den bästa chili con carnen. Den stora debatten är faktiskt inte begränsad till vem som gör den bästa chili con carnen. Den handlar lika mycket om vart den allra första chili con carnen lagades, och varierar allt ifrån "någonstans väster om Laramie" under tidigt 1800-tal till att det var aztekerna som styckade spanska erövrare, kokade dem tillsammans med chili och åt upp dem.
 
I Texas, New Mexico, Californien och Mexiko arrangerar men varje år tävlingar såsom "best bowl of chili".
Det kanske inte finns något konkret svar men det är ett faktum att kött, bönor chili och andra kryddor blandades och åts av Inka-indianerna, Aztekerna och Maya-indianerna långt innan Columbus kom till kontinenten.
Det är ett faktum att chili användes i de antika köken i Kina, Indien, Indonesien, Italien, Karribien och frankrike.
Det är ett faktum att Don Juan de Onate, när han kom till vad som nu är New Mexiko 1598 hade med sig grön chilipeppar. Det har odlats där i nu över fyra hundra år.
 
 

 
Det finns inte mycket tvivel över att koskapsfösare gjorde rätten populär under stora delar av sydvästra USA. Det sägs även att när Pat Garret berättat om Billy the Kid nämnde han att Billy sagt "Anybody that eats chili cant' be all bad"
Om du skulle vilja koka ihop en laddning "original Texas chili" så följer här en variant från Marfa. Receptet är daterat tidigt 1700-tal:
Skär upp så mycket kött som du tror dig behöva (vilket kött som helst går bra men biff är att föredra) i bitar (stora som en pecannöt). Lägg köttet i en panna tillsammans med lite fett (tillräckligt för att köttet inte ska bränna fast). Koka detta tillsammans med lika stor mängd lök, vitlök, oregano och chili. Tillsätt salt. Koka tills köttet är så mört som du tror att det kan bli.
Man kan tänka sig att en stor del av vitsen med chilin förr i tiden var att bedöva smaken av köttet som nog inte var så särkilt välhängt.
På 1900-talets började chili-resturanger öppnas över hela USA och många cafeér severade i princip inget annant än Chili Con Carne. Fram till depressionen fanns det nästan inte en enda stad som inte hade en chili-resturang.
En bartender på Adolphis Hotel i Dallas 1914 och lärde sig att älska chilin som serverades i hotellets lobby. När han flyttade tillbaka till Illinois för att öppna en egen resturang så upptäckte han att det fanns chili-resturanger överallt. Han upptäckte även att rättens namn var chilli, en resturangägare hade stavat fel på skylten utanför sin resturang och alla tyckte så mycket om den "nya" stavningen att det blev en standard. Än idag heter det chilli med två l i Illenois.
På 50-talet pratade och skrevs det mycket om chili. Kolumnisten Westbrook Pegler fick kopiösa mänger brev då han i tidningen föreslog att man skulle ha bönor i Chili Con Carnen.
En journalist i Texas som dedikerat stor del av sitt liv åt chili gav 1952 ut en bok med namnet "Men eller utan bönor". Journalisten hette Joe Cooper. Efter att ha undersökt alla recept han hittat gav han ut sitt eget recept, som han beskrev som "kanske inte den bästa Chili Con Carnen någonsin, men en som tillfredställer min aptit, och som inte är ett problem för den medelmåttiga hemma-kocken".
 
Joe Cooper's Chili innehöll följande:
4 kg biffkött
1/2 dl olivolja
1 liter vatten
2 lagerblad
8 torkade chilifrukter eller 6 tsk chilipulver
3 msk salt
10 klyftor finhackad vitlök
1 msk spiskummin
1 msk oregano eller mejram
3 msk paprikapulver
1/2 msk svartpeppar
1 msk socker
3 msk mjöl
 
Vissa texasbor håller med Joe Cooper, vissa inte. John Wimberly, publicist på "Goat Gap Gazette", en tidning i Huston för chiliälskare tycker att man ska hålla det enkelt. Wimberly säger "Jag förstår inte varför folk ska hålla på och komplicera, det är en underbar rätt om man hanterar det rätt med några få ingredienser, jag menar, titta på kockarna i californen, dom kör gärna ner en hel trädgård i chilin".
Wimberly belyser ett annan kontroversiellt ämne bland chiliälskare. Huruvida det ska vara tomat eller inte i en Chili Con Carne. Wimberly nämner "fängelse-chili" som ett bra exempel, det har alltid varit en favorit och innehåller bara kött, kryddor och chili, säger han.
"Chili aficionados" är nuförtiden inte bara texasbor. Den berömda resturangen Chasen´s i Beverly Hills serverar "Soup of the devil" till fler internationella celebriteter än någon annan resturang. J. Edgar Hoover och Elisabeth Taylor är ett par exempel. Faktum är att Elisabeth Taylor lät skicka frusen soppa från Chasen´s till Rom då hon spelade in Cleopatra.
 
1977 beslutades det i Texas att Chili Con Carne skulle bli delstatens officiella maträtt. Ett år tidigare i californien vann Rufus Valdez (en fullblods Ute-Indian) världmästerskapet i chili. Receptet han vann med var enligt honom själv över tvåtusen år gammalt.
Enligt Valdez så tillagades chili ursprungligen på kött från häst och hjort och chilipeppar. Inte några bönor. Vidare säger han att han fått receptet från sin mormor. Hon levde tills hon var 102 år. Hennes höga ålder berodde enligt Valdez just på att hon konsumerade så mycket chili.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.