fredag, juni 09, 2023

Namnet Pasilla är spanska och betyder ungefär “litet russin”. Frukten kallas Pasilla enbart I färsk form. Då den är torkad kallas den ”chile negro”. I delar av mexiko kallas den dock enbart ”chile negro”. I Kalifornien kallas ancho ibland för pasilla vilket skapar en hel del förvirring.

Pasilla är av typen capsicum annuum. Den är inte särskilt het utan uppmäter ungefär 1,000 till 1,500 scoville. I mexiko odlas ca 3000 hektar av Pasilla, mestadels i Aguascalientes, Jalisco, Zacatecas, samt Guanajuato. Skörden brukar uppgå till ca 3,500 ton torkade frukter. De populäraste varianterna av pasilla är ”Pabellon One” och ”Apaseo”.
Pasilla är tillsammans med Mulato och Ancho en vanlig ingrediens i så kallade ”mole-såser” som är väldigt populära i framförallt mexiko.
Pasilla kan med fördel användas i salsa och i grytor.


 
 
 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.