onsdag, oktober 04, 2023

Vid en snabb studie av kulturer runt om i världen kan man konstatera att det finns en uppfatting om att chili ökar kvinnans attraktionsförmåga. Innan Henry Stanley lyckades få tag på David Livingstone så gjorde han upptäckten att många afrikanska kvinnor badade sig i vatten där man tillsatt chili.

Chilin hade man tillsatt för att man trodde att det skulle göra dem vackrare. Om detta "chilibad" hade någon verkan kan man ju diskutera.  
 
Kvinnorna bland Mayaindianderna använde även dom chili för att bli vackrare. Deras metoder är dock en smula tveksamma, de brukade nämligen tvätta sig med urin och sedan badda huden med chilipulver. De brukade även använda chili för att avskräcka sexuell attraktion genom att bland annat på kvinnor som tittade för mycket på män badda deras ögon med chili samt att hälla en chiliblandning på okyska kvinnors privata delar.

II Kama Sutrans förlovade land levde man i övertygelsen att mat är antingen rajasic (het) eller sattvika (kall) precis som människors personlighet. En människa med en het, rajasic, personlighet mår bättre och i stärre harmoni och han/hon konsumerar kall, sattvika, mat. Författaren till boken "Indian Food: A Historical Companion" K.T. Achaya skriver att en människa som äter för mycket het mat riskerar att bli rastlös och även kåt.
På grund av principerna av brahmacharya så tilläts inte unga Brahmans att äta het chili. Man trodde att chilin skapade för mycket hetta i kroppen och ökade den sexuella driften.
Chilin kom sent till indien men effekten var till och med större än den varit för svarpepparen, som haft en central plats inom indisk folklore.
I Kama Sutran står det att om en man smörjer in sitt kön med en blandning av bla chili, svartpeppar och honung och sedan har sex med en kvinna så kommer hon att göra precis vad han vill. Prova inte detta hemma ;)
 
I många böcker finns både chili och svartpeppar med som afrodisiakum. I boken "Plants of Love" av Christian Ratsch så står Capsicum annuum listad precis efter Cannabis sativa och i texten står det; "Cayennepeppar är att räkna som het mat och den ökar den sexuella driften.. När den används som ett afrodisiakum ska den ätas inte appliceras på könsorganet".
 
Under 2002 rapporterades det i media om ett företag i Litauen som laserat en sås som skulle förbättra sexlivet. Denna nya produkt hade namnet "Sinful". Denna sås, som i grunden var en ketchup, innehöll mexikansk chili, kryddor och zink. Enligt företagets produktionschef Robertas Neimontas har såsen i flera tester visat sig vara potenshöjande. Han säger vidare att han hoppas att inte bara män ska uppskatta såsen utan även kvinnor.
 
I USA har kopplingen mellan heta såser och sex varit ett försäljningsargumet under lång tid. Några exempel är: "Love Potion Number 9 Hot Sauce", "Jump Up and Kiss Me" och "CaBoom! Hot Sauce in Hot Love Bottle". På senare tid har de heta såserna gått ännu längre i sin marknadsföring och såser som "Hot Bitch at the Beach", "Hot Biker Bitch Hot Sauce" och "Big Dicks Hot Sauce". En del såser säljs till och med tillsammans med små tillbehör såsom små penisar eller bröst i plast eller kondomer.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.