Piri-piri är en liten chilifrukt som odlas främst i Portugal. I det portugisiska köket används piri-piri i grytor och till såser och marinader för grillad mat, ofta till kyckling eller fisk. Det är en av de minsta chilifrukterna, 2-4 cm lång. Den kan vara grön eller röd. Styrkan är het till mycket het. I Sverige går piri-piri att finna i många livsmedelsbutiker.
Ursprunget är afrikanskt
"Piri-piri" betyder "Peppar-peppar" på Swahili, och den kallas även pili-pili eller peri-peri. Piri-piri är en generell term som i afrika passar in på vilken chili som helst. Men i Portugel refererar namnet till en specifik liten chili som påminner mycket om piquin.
Hur den kom till Portugal
Columbus tog med sig chilin från sin andra resa till “den nya världen”, porugisiska handelsmän tog den sedan vidare till de afrikanska kolonierna Angola och Mozambique. Ganska snart hade chilin med hjälp av både fåglar, bönder och handelsmän spridit sig över hela afrika, den blev snabbt en populär krydda i den afrikanska maten.
Handelsmän tog så småningom med sig chilin från afrika till Portugal och kallad den då ”piri-piri” efter den swahiliska termen.
Det finns ett stort utbud av piri-piri såser.