lördag, juni 10, 2023

Det äldsta, enklaste och vanligaste sättet att bevara chili på är att torka den. Bortsett från några sorter med riktigt tjocka fruktväggar, som exempelvis jalapeno, går det mycket bra att själv torka chili hemma. Det finns ett flertal olika sätt att torka chili på, allt ifrån gamla traditionella metoder till nya moderna.

Av torkad chili är det enkelt att göra sin egen chilipeppar eller genom att blanda chilin med andra kryddor skapa sitt eget chilipulver.
    
Ristras
Ristra, chili som sammanfogas och hängs upp att torka är den äldsta och antagligen den vackraste metoden att torka chili. Det är fortfarande en av de vanligaste metoderna I flera chili-producerande länder. Det finns flera sätt att hänga chilin på.


       Ristras från New Mexico, Ungern och Turkiet

Att göra en Rista
Traditionella ristas från New Mexiko görs genom att man knyter ihop New Mexico chili tre och tre, med ett bomullssnöre (man gör det även med andra typer av chili). Då man knutit ihop tre frukter så lämnar man ett litet mellanrum på snöret och fortsätter att fästa tre frukter i en klunga osv.. När all chili är hopknuten tre och tre så fäster man dessa utefter ett kraftigare snöre eller rep och ser då till att pressa ihop ”klungorna” utefter det kraftigare repet så att de sitter tätt ihop.
Idag använder vissa gummisnoddar för att gruppera ihop frukterna i klasar om tre.
 
Ytterligare en metod för att göra en rista är att använda nål och tråd. Detta kan vara en bra metod om man arbetar med små chilifrukter som cayenne eller piquin. Man fäster en tråd i nålen och trycker nålen genom chilin, så nära stammen som möjligt. Sedan är det bara att trä på frukterna en efter en. Denna typ av rista blir tunn men detta kan avhjälpas genom att man hänger flera ristas tillsammans.
Beroende på vart man bor kan det vara viktigt att hänga upp ristan för torkning på en torr plats med god luftgenomströmning. Är miljön för fuktig är det en risk att chilin kan börja ruttna. Skulle du upptäcka en chili som börjat ruttna är det bara att skära loss denna.
Om möjligt så är den bästa platsen att torka en rista på utomhus.Andra metoder
Ett annat sätt att torka chili på, och nästan det enda sättet att torka en del tjockare typer av chili på är att använda en torkapparat (food dehydrator). Det är bara att lägga frukten i apparaten och följa instruktionerna som gäller din torkapparat. Att dela chilin på mitten, eller i ännu mindre bitar, hjälper till att förkorta processen.
En torkapparat tillför inte bara värme utan även luftcirkulation vilket inte är fallet i en vanlig ugn som därför inte passar lika bra för torkning av chili. Om du bestämmer dig för att använda en vanlig ugn, använd en mycket låg temperatur, dela frukterna på mitten och avlägsna fröerna.
Det är möjligt att torka chili I en mikrovågsugn. Dela då chilin I små bitar, hela frukter fungerar inte.
 
Att göra chilipeppar
All torkad chili kan man göra  chilipeppar av. Chili som krossas grovt och med fröerna kvar kallas “quebrado”. Mer finkrossad kallas ”caribe” och riktigt fint mald chili kallas ”molido”. Ett utmärkt redskap för att mala torkad chili är en enkel elektrisk kaffekvarn. Se dock till att inte använda samma apparat som för kaffebönor, risken finns att du får ett väldigt hett kaffe..
Man kan kombinera olika typer av chili samt blanda med andra kryddor för att skapa ett chilipulver.
 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.