Jamaica är nästan lika känt för sina Scotch Bonnet som för sin reggiemusik. På jamaica hittar du scotch bonnet i varje kök och det är få som lagar mat utan denna heta chili. Ofta används den till kyckling, fläskkött, räkor och "patties" som är en slags paj med köttfyllning. Scotch Bonnet kallas för övrigt även ofta som "jamaican Hot". Den tillhör Capsicum chinense.
Man har kunnat spåra denna chili till central- och sydamerika, men det finns inget konkret bevis för vart den började kultiveras. Även fast Scotch Bonnet ofta förväxlas med Habaneron så är det verkligen inte samma chili.
En mogen frukt är ungefär tre till fem centimeter i diameter. Omogen är den grön men då den mognar övergår den i klart gul, orange eller röd.
Typiskt för Scotch bonnet är dess söta, heta och unika smak. Styrkan sägs variera mellan 150.000 och 325.000 Scoville, det är hett !
Frukten är en stor exportvara på Jamaica och odlas här och var över nästan hela ön. Självklart trivs den mycket väl i det tropiska klimatet. Trots detta har man ingen möjligthet att leva upp till den stora efterfrågan som finns internationellt. Frukten saluförs oftast i färsk form men även i stor omfattning som chilipepparsås.
Odlingarna på Jamaica varierar från stora industrier, drivna av väletablerade företag, till småböndernas plättar som ofta på mindre än ett halvt hektar. För småbönderna är kvaliteten på fröerna avgörande för att producera den bästa chilin. Förkultivering sker i regel i omkring sex veckor och innan plantorna placeras ut på fälten så utsätts dom succesivt för ökat solljus under en veckas tid. Denna process kallas på engelska för "hardening off".
Scotch Bonnet i vackra färger
Chilin skördas ungefär 12 veckor efter dess att de planterats ut. För att avgöra om chilin är färdig undersöker man skälken precis där chilin är fäst vid den. Om det finns en klar linje mellan skälk och frukt så är den färdig att plockas. För bästa resultat bör den mogna frukten skördas då den fortfarande är grön eller då övergången till gult precis har börjat.
För att minska risken för att frukten ruttnar så plockas den tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen då det är svalare. Man undviker att plocka chilin då det regnar. På jamaica preserverar man en stor del av sin Scotch Bonnet genom att göra chilipepparsås med vinäger, lök och morot. En del av skörden torkas och denna går främsta till export.
På jamaica lever man traditionellt med övertygelsen att Scotch Bonnet hjälper och skyddar magen. Man tror även att denna chili skyddar mot onda andrar. I köket används frukten främst i såser och kryddblandningar.
En stor exportör av jamaikansk chili är "Walkerswoods Caribbean Foods Limited". Företaget köper Scotch Bonnet lokalt och använder dem till marinader, såser och kryddblandningar.
Tyvärr lyckas man på jamaica inte producera Scotch Bonnet i en mängd som motsvarar efterfrågan. Många andra öar i karribien utnyttjar detta faktum och odlar Scotch Bonnet även dom. Amerkanska importörer är dock överens om att den chilin som kommer från jamaica är överlägsen.