Harissa är en stark kryddblandning som ursprungligen kommer från Tunisien, men den är mycket vanlig i hela Nordafrika. Harissa kallas även bland annat harissasås, harissapasta. På engelska går denna kryddblandning äevn under namnet "tunisian chile paste". Harissa är i regel en slags sås men finns även som torkad kryddblandning. Som bordskrydda blandar man ibland upp harissa med vatten, olivolja och citron för att få en mildare smak och mer flytande konsistens.
Kryddblandningen kan användas till alla typer av rätter antingen under tillagningen eller som tillbehör på matbordet.
Det finns en mängd olika recept på Harissa men huvudingrediensen är alltid chili och övriga ingredienser brukar vara vitlök, korianderfrön, kummin (brödkummin) och/eller spiskummin, salt och olivolja. Observera att det ofta är vanlig kummin som ingår i harissa och inte spiskummin, som annars är betydligt vanligare i nordafrikansk mat. Det förekommer dock varianter med spiskummin eller båda sorterna samtidigt. I vissa delar av nordafrika använder man rökt chili då man gör harissa. I vissa fall ingår även tomat i receptet.
Det finns en speciell variant av harissa som kallas "rose harissa" där man använder rosenblad som en ingrediens.
Ett enkelt harissarecept:
Dela 5 st röda chilifrukter i mindre bitar (vanlig spansk peppar fungerar utmärkt)
Blanda detta tillsammans med 5 st viltöksklyftor, 1 msk malen kummin, 1 msk malen korander, 1 tsk salt och 1/2 dl olja.
Mixa alltsammmans till en slät massa.