lördag, juni 10, 2023

Harissa är en stark kryddblandning som ursprungligen kommer från Tunisien, men den är mycket vanlig i hela Nordafrika. Harissa kallas även bland annat harissasås, harissapasta. På engelska går denna kryddblandning äevn under namnet "tunisian chile paste". Harissa är i regel en slags sås men finns även som torkad kryddblandning. Som bordskrydda blandar man ibland upp harissa med vatten, olivolja och citron för att få en mildare smak och mer flytande konsistens.

Kryddblandningen kan användas till alla typer av rätter antingen under tillagningen eller som tillbehör på matbordet.

 
Det finns en mängd olika recept på Harissa men huvudingrediensen är alltid chili och övriga ingredienser brukar vara vitlök, korianderfrön, kummin (brödkummin) och/eller spiskummin, salt och olivolja. Observera att det ofta är vanlig kummin som ingår i harissa och inte spiskummin, som annars är betydligt vanligare i nordafrikansk mat. Det förekommer dock varianter med spiskummin eller båda sorterna samtidigt. I vissa delar av nordafrika använder man rökt chili då man gör harissa. I vissa fall ingår även tomat i receptet.
Det finns en speciell variant av harissa som kallas "rose harissa" där man använder rosenblad som en ingrediens.
 
Ett enkelt harissarecept:
Dela 5 st röda chilifrukter i mindre bitar (vanlig spansk peppar fungerar utmärkt)
Blanda detta tillsammans med 5 st viltöksklyftor, 1 msk malen kummin, 1 msk malen korander, 1 tsk salt och 1/2 dl olja.
Mixa alltsammmans till en slät massa.
 
 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.