Chilin har sitt ursprung i Mexiko, Latinamerika och sydamerika men odlas idag på mänga platser runt om i världen. Kina är det land som i dagsläget har den absolut största produktionen.
De röda områderna på kartan nedan visar platsen för chilins ursprung, de gråna områderna visar övriga områden där chilin oldas idag.
I Sverige har intresset för färsk chili ökat starkt på sista tiden. 1994 importerades 15 ton chili till Sverige, två år senare ökade siffran till så mycket som 500 ton chili!
Produktion i antal ton:
Kina 7,025,360
Turkiet 1,390,000
Mexiko 1,181,924
Nigeria 970,000
Spanien 888,400
USA 760,810
Egypten 365,000
Korea 322,341
Indonerien 274,022
Italien 245,800
Holland 240,000
Tunisien 210,000
Marocko 203,700
Rumänien 191,376
Algeriet 190,000
Bulgarien 185,000
Japan 165,000
Ungern 140,000
Makedonien 110,676
Grekland 110,000
Det finns tre olika metoder för att skydda chilin mot mikrobiologiska faror (bakterier, svampar, toxiner) , framför allt salmonella. Det ena är strålning, detta är tillåtet inom EU. Om en produkt är bestrålad måste den inom EU vara märkt. Det andra är behandling med etylenoxid som är förbjudet i EU. Det tredje är värmebehandling, Chilin utsätts då för torr, het ånga (ca 120°C ) under kort tid, beroende på vara och bakterienivå, denna metod är att föredra.