onsdag, oktober 27, 2021


Chilin har sitt ursprung i Mexiko, Latinamerika och sydamerika men odlas idag på mänga platser runt om i världen. Kina är det land som i dagsläget har den absolut största produktionen.
De röda områderna på kartan nedan visar platsen för chilins ursprung, de gråna områderna visar övriga områden där chilin oldas idag.




 
I Sverige har intresset för färsk chili ökat starkt på sista tiden. 1994 importerades 15 ton chili till Sverige, två år senare ökade siffran till så mycket som 500 ton chili!
 
Produktion i antal ton:
Kina    7,025,360  
Turkiet  1,390,000  
Mexiko  1,181,924  
Nigeria   970,000  
Spanien  888,400  
USA  760,810  
Egypten  365,000  
Korea  322,341  
Indonerien  274,022  
Italien  245,800  
Holland  240,000  
Tunisien  210,000  
Marocko  203,700  
Rumänien  191,376  
Algeriet  190,000  
Bulgarien  185,000  
Japan  165,000  
Ungern  140,000  
Makedonien     110,676  
Grekland  110,000
 
Det finns tre olika metoder för att skydda chilin mot mikrobiologiska faror (bakterier, svampar, toxiner) , framför allt salmonella. Det ena är strålning, detta är tillåtet inom EU. Om en produkt är bestrålad måste den inom EU vara märkt. Det andra är behandling med etylenoxid som är förbjudet i EU. Det tredje är värmebehandling, Chilin utsätts då för torr, het ånga (ca 120°C ) under kort tid, beroende på vara och bakterienivå, denna metod är att föredra.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.