måndag, oktober 03, 2022

Chilin kommer ursprungligen från sydamerika och vissa forskare menar att den kommer från ett begränsat område i centrala bolivia för omkring 10.000 år sedan. Därifrån har fåglar spritt chilin till stora delar av sydamerika. Så småningom spred även amerikas ursprungsbefolkning chilin över kontinenten.

Columbus resor till västindien förde så småningom chilin till europa. Då Columbus landsteg på Haiti och för första gången kom i kontakt med chilipepparen så hade inkafolket och aztekerna redan spritt chilin ända upp till de södra delarna av nordamerika. Amerikas ursprungsbefolkning hade redan känt till och använt chilin som mat och medicin i minst 8000 år.
Arkeologiska fynd visar att man inte bara använde utan även odlade chili redan från 7000 år f kr.
 
Efter att Columbus resor hade fört chilin till europa blev den snabbt en mycket populär krydda.
Både portugiser och spanjorer förde den nya kryddan till sina kolonier och handelspartners i Afrika, Kina och Indien. På så sätt spred sig chilin under några få årtionden till stora delar av världen.
Knappt hundra år efter Columbus första resa så odlades det chili på flera håll i södra och östra europa. I slutet av 1500-talet verkar redan hela Sydeuropa odla chili tack vare sitt gynsamma klimat.
 
Hur chilin nådde Sverige är oklart. Under 1600- och 1700-talet kontrollerade Sverige områden i norra Tyskland och den kan ha tagits med hem till sverige därifrån. Inte förrän i mitten av 1900-talet började svenskarna på allvar intressera sig för chilin. Vid den tiden gjorde Tabascosåsen sitt intåg i de svenska hemmen, svenskarna började resa i större utsträckning och invandringen tilltog.
Numera är chilipepparn en av de absolut mest använda kryddan i Sverige.
 
Chilipeppar är alltså sedan länge spridd över hela världen. Idag tillhör Mexico, södra USA, Kina, Turkiet och Indien de största odlarna.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.