lördag, juni 10, 2023

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.

Såsen fungerar generellt bra i soppor, grytor, på hamburgare, i marinader eller överlag som en kryddigare variant av ketchup. 

En av de mest kända sorterna tillverkas av Huy Fong Foods, ett amerikanskt företag, och har en bild av en tupp på framsidan och en grön kork. Huy Fongs sriracha innehåller konserveringsmedlet natriumvätesulfit och behöver inte förvaras i kylskåp. Äkta thailändsk sriracha innehåller däremot inga konserveringsmedel och bör stå kallt efter öppnande.

Historia
Inget vet Srirachans ursprung med säkerhet men en teori är att den först skapades av den thailändska kvinnan Thanom Chakkapak i staden Si Racha. Hon fick inspiration till såsen från Burmesiska arbetare på orten och började göra såsen på egen hand, först till sig själv och sin familj men senare började hon också saluföra den lokalt. En av hennes kunder Kimsua Thimkrachang började sedan också tillaga denna sås men i större skala. Hon sålde den som "Sauce Si Racha Traa Phukhao Thong" (Golden Mountain Brand Si Racha Sauce) med en bild av ett gyllene tempel på etiketten.

En annan teori är att Madam La Orr Suwanprasop från Si Racha under tidigt 1930-tal mötte en man från Bangkok. De gifte sig och flyttade till mannens hemstad där hon började tillaga såsen till vänner ocj bekanta. Hon blev uppmuntrad att starta en kommersiell verksamhet och efter att idén välsignats av munkarna på orden så startade hon Sriracha produktionen i Bangkok. Såsens populäritet ökade och började anvädas flitigt både i hushåll och på resturanger.
Under tiden växte flera varumärken fram med samma typ av sås. La Orr och hennes familj ställde upp med sin sås i flertalet tävlingar och vann många guldmedaljer. Hon vände sig till myndigheterna för att få sin sås erkänd som orginalet, detta gick inte men man ändrade sin logotype för att förtyliga att man är den äldsta och första producenten av Srirachasås.

Det finns idag ett stort utbud av Srirachasåser på marknaden och styrkan varierar.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.